He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Tuesday, August 5, 2008

MY FAMILY

Assalamualaikum.....

Setelah sekian lama aku menulis blog nih ( x lama pun setahun pun belum ), aku lupa plak nak bercerita tentang keluarga aku. Maka bermulalah penceritaan tentang MY FAMILY.....

Hamba mulakan penceritaan salasilah keluarga hamba dengan kedua bonda dan ayahanda,
Inilah ayahanda hamba yang ter-chenta.
Nama penuhnya GHAZALI BIN YUSOF.
Tahun ini umur ayahanda hamba adalah 60 tahun,
di mana ayahanda hamba lahir tanggal
14 OGOS 1948 di kampung halaman, Kampung Wakaf Che Yeh,
Bersamaan dengan 9 Syawal 1367 Hijrah iaitu hari Sabtu.
Datuk hamba sebelah ayahanda hamba bernama,
(Allahyarham) YUSOF BIN AWANG KECHIK
dan nenda hamba pula bernama
(Allahyarhamah) FATIMAH BINTI SAMAN.
Jadi, keluarga sebelah ayahanda hamba ni, berasal dari dari Wakaf Che Yeh, Kota Bharu, Kelantan yang sememangnya terkenal dengan Pasar 24 jam.

Inilah pula ibunda hamba yang amat hamba cintai dan sayangi, FARIDAH BINTI IBRAHIM, nama yang diberi.


Ibunda hamba berusia 56 tahun dilahirkan pada 6.30 pagi, 5 September 1952, iaitu 16 Zulhijjah 1371 Hijrah bersamaan dengan hari Jumaat, bermakna dia dah pencen tahun nih..... Selamat Berpencen, mama rehat2 le kat umah yea! Ibunda hamba berasal dari Kelantan juga, di mana ibunda hamba dilahirkan, Kampung Menjual namanya. Datuk hamba sebelah ibunda hamba bernama (Allahyarham) IBRAHIM BIN CHE MAN dan nenda hamba sebelah ibunda hamba pula (Allahyarhamah) CHE MAS BINTI AMAT.


Bonda dan Ayahanda hamba mendirikan mahligai dan istana kebahagiaan mereka hampir 34 tahun yang lalu, di mana Majlis Penikahan berlangsung pada Hari Raya Aidilfitri ke-8 tahun 1394 Hijrah bersamaan 23 Oktober 1974 iaitu hari Khamis.

Tahun 1976, maka Ibunda dan Ayahanda hamba bergembiralah dengan kelahiran puteri sulungnya tanggal 7 Januari 1976, dan diberikan nama,

SITY NUR ZALYDA BINTI GHAZALI Kemudian tahun berikutnya, Ibunda dan ayahanda hamba di kurniakan lagi dengan seorang puteri ke-2 pada 9 November 1977, dan di berikan nama,

SITY NUR FARZLYNIE BINTI GHAZALI

Hari Tasyrik berganti hari Tasyrik, malam berganti siang, hujan entah berapa kali turun, maka tahun 1982 pada 31 Oktober lahirlah pula zuriat ke-3 Ibunda dan Ayahanda hamba, putera pula kali ini, yang dihadiahkan nama, MOHD AZUAN BIN GHAZALI iaitu hamba le..... (gambar dah banyak so x yah nak attach lagi kat post nih.....


Selepas kehadiran hamba, hadirlah adinda hamba, putera jua kelahirannya, maka bergembiralah sekeluarga, melengkapkan sepasang putera dan puteri. Adinda hamba ini lahir pada tahun 1985, tangga 23 Febuari.

MOHD FAIZ GHAZALI


Masih mencari gambar adik2 hamba yg lain..... nanti hamba updatekan.

SITI NUR FATIHAH BINTI GHAZALI





SITI NUR DIYANA AFIQAH BINTI GHAZALI





MUHAMMAD ALIF ASYRAF BIN GHAZALI

PENAT MENCARI

5.30 ptg, terus aku balik, tapi melencong dulu sebelum sampai ke rumah, mencari majalah ANIS. Bukan aku yang nak baca, kakak aku nak, Kak Tie kat Bongawan, Sabah. Sabah? Apehal plak aku yang kena beli? sedangkan dia kat Sabah bah? Bukan apa, stok kat kawasan sana dah abis, so susah le nak dapatkan majalah nih, kira kat sana sapa cepat dia dapat le..... Kesian dia..... So, aku pun nak beli dan nanti aku pos le ke sana. Ingatkan ada le banyak kat sini, stop kat gerai majalah yang pertama aku jumpa kat Ampang, "Dah abis la dik....." bro gerai tu cakap.

Aku naik ke atas skit, mengahala ke Pandan Indah,
"Habis dijual le....." dengan selamba akak tu berkata.

Aik, laku plak majalah nih, cuaca dah la panas, hati pun dah naik panas nih..... Mana aku nak stop lagi nih? So aku buat keputusan, terus balik, kat Sri Permaisuri pun ada kedai buku.

Sampai kat kedai buku sebelah Maybank, aku masuk terus usha majalah Anis. Tak nampak pun tanda2 majalah tu ada, straight to the point tanya terus kat adik yang jaga kedai tuh.....
"Majalah Anis ada x?" tanya aku pendek sambil mengerut dahi dan berharap aku yang x nampak......
"Dah abis la bang, semalam ada lagi....." pulak dah..... Uiks!!!!! Ponin dah den nak mencari nih, mana laie den nak poie?

Dengan pantas, aku ride le motor aku turun ke Salak Selatan, dengan harapan ada gerai majalah ke, toko buku ke..... Hampeh, habuk pun tadak..... Buntu la plak aku..... x kan sekitar nih dah x ada gerai2 majalah? Kapla dah fenin, panas lagi.....

Dengan selamba aku terus berpatah balik, tapi aku pun terfikir sejenak, kalau aku dah balik, aku mesti malas nak keluar..... so, dengan serta merta, motor aku membuat U-turn, menghala ke Besraya..... Mana plak aku nak pi nih.....? Hmmmm......

Tak pe lah, sambil aku berjalan petang makan angin, lagipun balik umah tak de pape gak kan..... So aku menuju ke pusat bandar, tapi aku x tahu nak menghala ke mana. Dengan selamba aku dah sampai kat Dataran Merdeka, aku ambik keputusan menghala ke CM, then teringat ada Kedai Buku Popular kat Petaling Street. Masuk dan aku keluar dengan hampa juga kerana keputusan mencari majalah Anis tetap mengecewakan.....

Dalam hatiku berkata, special tul majalah nih..... semua tempat x de. Hairan.....

Pastu aku pun mengambil keputusan berjalan sambil melihat barang2 ciplak kat Petaling Street, saja nak membuang masa..... sampai le ke hujung jalan. Ada la gerai tepi kaki lima, Bangla yang jaga gerai majalah tu.....
"Majalah Anis ada?" pantas dan pendek aku bertanya.
Dengan senyuman yang ikhlas dia menjawab "Ada....."
Alhamdulillah.....
Dapat gak majalah yang akak aku nak nih.....

Dah dapat, pantas aku balik. Terus cari setem kat dalam balang Horlick 2 kg yang aku simpan pelbagai barang2, termasuk le setem..... ada.
Sambil menghilangkan penat, tengok2 la cover majalah. Kat bawah sekali belah kanan.....

"KINI BOLEH DIDAPATI DI MPH, 7-ELEVEN & MYNEWS.com"
Ceh..... jauh aku pi mencari serata alam, kat 7-11 rupanya ada, x terlintas la plak aku nak kesana, padahal berlambak 7-11 kat sekitar umah aku tuh..... dah nasib!

Penat la jugak, bukan apa cuaca skang panas..... Esok nak poskan ke Sabah.

Begitulah adventure yang aku alami dalam pencarian yang akhirnya membuahkan hasil.....
Kalau majalah nih aku x jumpa lagi macam mana? Jawabnya esok la plak aku memulakan perjalanan mencari.....! Chow!

BLUE

Beli batu/pasir warna biru untuk si Talib.
Seronok ye..... dapat mainan baru..... Mainan ke?


CHOC ON CHOC




CHOC ON MY DESK

Chocolate oh cokelat. Kak Zyirene bawakan, Beryl's and Kraft punya nama.
Coklat cap Gajah (Cote d'Or), apa yang tertulis tuh aku rasa bermaksud sebegini - "Coklat yang berbentuk empat segi tepat, yang di dalamnya ada Kismis hitam yang manis bersama Kacang Badam yang sudah di panggang beberapa minggu lepas, di iringi limpahan susu lembu segar yang lemak berkrim dan disukai ramai.
White Chocolate
Milky Chocolate, Dark Chocolate dah abis aku sebat sebelum gambarnya aku ambik.....
White Chocolate with Starwberry Chips, strawberry chips aku dah kutip dan telan abis, tu x nampak.....
White n Bitter chocolate.



NESCHOC

Minum Nescafe panas dengan Makan Chocolate Cake = NESCHOC
Kek nih, sapa lagi yang nak buatkan n bawakan ke opis kalau bukan Kak Bada.....

GUAVA YANG KUNING

Guava Kering a.k.a Buah Jambu Batu Kering, warna kuning. Guava warna kuning nih sedap dikunyah di kala menunggu internet searching sesuatu, di waktu server menjadi teramat lah lembab.....

SARAPAN KE NI?

Jom makan jeruk.....! Pepagi pulak tuh.....! Sarapan le nih kiranya. Maziah yang bawakan, katanya kawannya baru balik dari Penang. Jeruk kalau bukan dari Penang mana lagi..... tapi jeruk Penang nih semuanya manis, aku lebih suka jeruk dari Siam, Kelate punya. Masam dan masam..... Air liur dah meleleh da......
Buah Melaka jeruk.
Buah Pala.
Buah Salak jeruk.
Mangga jeruk.
Mangga Muda jeruk.
Buah Betik jeruk.
Buah Ceri.
Buah Kedondong jeruk.



MALAM DI KLCC




Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya