He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Thursday, July 10, 2008

PUDAR SUDAH.....

"Bila ia pudar, tiada lagi mata yang mahu memandang,
Bila ia lesu, tiada apa lagi yang boleh diharapkan,
Bila ia layu, apa lagi yang boleh di tegakkan,
Pudar sudah segalanya, punah sudah apa yang diharapkan,
Apa lagi yang boleh kucari dan kunanti.....
Sehingga mati, sendu ratap tetap menitip,
Pedih berkemarau menaungi hijab hatiku,
Taufan gelisah membanjiri jajahan benakku,
Mekarnya muram membelenggu jiwa nan akalku,
Mati selayaknya dianugerahkan buat diriku,"




"Ya Allah..... Masih adakah ruang hatiku.....
Mentadbir kembali layangan nafasku,
Agar tenang meniti bibir nafsuku,
Molek mudiknya merentangi kegelojohanku,
Tak lelas panjatan mencapai keredhaan-Mu,
Tiada hilang dongakanku menghamburkan doa rayuku pada-Mu,"


"Ya Allah ampunilah.....
Hilangkanlah keluh dan kesah hatiku,
Pujuklah kepudaran yang mekar, agar kembali menyinar dengan hidayah-Mu....."

Amin.....

PERPISAHAN YANG DIRAI

10.07.2008, Last day Kak Fida berkhidmat kat company yang aku kerja s'kang..... A day before Kamal berenti. Before that, Kak Wa, Kak Ita, Kak Ina & Hafiszal. Semua dah pergi, pergi mencari dan menjalani hidup masing2. aku.....?

Jadi untuk meraikannya, buatlah jamuan ringkas secara kecil-kecilan di bilik meeting. Jadi floor aku skang ada 3 orang je lah, hope Kak Bada n Kak Zyirene x tinggalkan aku keseorangan nanti..... Biarlah aku yang meninggalkan mereka..... hehehehehe....... Jangan marah.....!

Yang ni aku masak, Black Pepper Sausage with Mushroom, senang je.....


Yang ni plak Beehon Goreng, Farhana yang bawakan...... (psst.... mak dia yang masakkan)


Yang nampak lovely n yummy & lazat berkhasiat nih, Fruit Cocktail. Sapa lagi yang reti buat nih kalau bukan Kak Zyirene..... semanis orangnya..... (saja bodek)


Hmmmmm..... nih favourite gila bila tengok benda nih..... Chocolate Cake buatan Kak Bada..... Perghhh..... masyuk gila beb, cantik plak tuh. Nak makan pun sayang rasanya..... Memang first class lah kek Kak Bada nih..... Moist x hengat! so sapa nak beli bleh contact aku, aku jadi ejen Kak Bada..... Nak booking?


Nih ulangan Friut Cocktail Kak Zyirene..... x de pic lain nak attach. (saja nak bodek Kak Zyirene)



Semoga mereka2 yang telah keluar dari company yang aku keje skang, cemerlang dan bahagia seadanya..... jangan lupa kita orang yang masih ada di sini. Ingat2lah kami sentiasa..... Nanti kalau ada kelapangan jenguk2lah kami dan intai2lah kami, kerinduan yang mendampingi kami membuatkan kami sentiasa ingat pada kalian semua.....

Jangan lupa gelak ketawa dan waktu gembira bersama..... moga ianya menjadi kenangan yang kekal, yang menjadi penghubung di kala kita telah bertebaran jauh di luar sana..... Ingatlah sentiasa.....

"Mengintai kejora dimalam hari
Hanya kelihatan menjelang pagi
Terimakasih sahabat kerana memahami
Segala kelemahan diriku ini"

"Suara si pungguk mendayu-dayu
Memuja bulan tak pernah jemu
Biar di dunia kuhimpun rindu
Di akhirat sana kupohon bertemu"

"Anak haruan mati terperangkap
Jangan keli dikatakan sepat
Padamu sahabat daku berharap
Di sudut hatimu namaku terpahat"

"Yang merah itu dikatakan saga
Yang indah itu dikatakan bahasa
Bagaimana akhirnya persahabatan kita?
Mampukah meruntun hingga ke Syurga?"

"Meleret senyum manis di bibirmu
Hilanglah duka terpancar rindu
Ku ukir namamu di dasar qalbu
Ukhwah fillah menjadi dambaku"

"Merenung langit di kala senja
Mengharap fajar akan menjelma
Padamu Tuhan kupanjatkan doa
Persahabatan ini subur selamanya"

CAHAYA ITU TERANG


Tanpa kehadirannya kita dalam kegelapan, tanpa nampak, buta.....

Siang hadirnya dengan terik bahang mentari, yang amat menyinar,

Malam beradu melengkap kitaran, disuluh rembulan nan neon yang mekar,

Cahaya kurniaan Allah S.W.T itu hebat, menerangi segala sudut, tanpa di pinta.....

Cahaya itu sesungguhnya menerangi,

dan Cahaya itu amatlah terang.

Carilah cahaya yang menerangi hidup dan alammu,

Agar dikau tidak sesat dan kesepian.

Cahaya keredhaan Allah jua yang kupinta.....

Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya