He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Monday, September 15, 2008

BILA HATI T'LAH HILANG

Tersungkur jauh sudah sayangnya,
Terjatuh lalu pecah, hapus jejaknya tanpa ragu,
Lenyap wajahnya, resap di sumur hiba,
Subur ia, membunga hitam yang yang kelam nan benci.....
Kenapa ia telah hilang?
Ke mana larutnya bahana itu?
Kejab putusnya dan tetap ia hilang.....



Ke manakah hilangnya hati itu? Jawabnya..... Aku sendiri tidak tahu menahu, dan terus bisu tanpa sedar yang hati itu telah muram. Simpati? Entahlah, bukan aku yang mahu, bukan sesiapa pun yang mahukan sebegitu..... Carilah sendiri apa yang dirimu mahu. Cuma jangan berputus harap. Kagumilah ALLAH kerana ALLAH jua yang kekal abadi.....

SUPPER KRIM YANG SEJUK

Today..... berbuka sensorang je kat rumah, bertemankan sang hujan yang mendamaikan. Tak kisah le, sorang ke berdua, makan je la apa yang ada. Kalau seorang diri, memang aku malas nak keluar atau nak masak..... So berbuka tadi just minum air ngan makan pisang..... Sedih? buat apa nak sedih, bukannya tak ada makanan, ada..... tapi macam mana ngan saudara sesama muslim yang kebuluran di luar sana.....? Puasa tetap dia orang puasa, tapi tak semewah apa yang kita hidang setiap hari..... Barangkali puasa atau tidak sama sahaja kelaparan yang ditanggung mereka..... Apa yang boleh aku harapkan, Allah SWT sentiasa melindungi mereka dan tempatkanlah mereka dikalangan umat yang beruntung..... Amin. Aku nak habiskan pisang, but muak makan pisang sahaja. Nak buat banana split le konon, AisKrim x cukup syarat. So makan je cenggitu..... Asal ada makanan yang boleh disuap. Aku nak cuba, boleh tahan tak kalau aku tak makan nasi langsung.....
Vanilla Ice Cream with Cookies + Pisang Berangan.

C C AT RHB




Sabtu malam lepas, aku makan Chicken Chop kat Restoran Hajris Bistro..... So x bangun sahur le kiranya, pasal makan ni pun dah pukul 2.30 pagi.....

Pekena air Nescafe Ais. Alhamdulillah kenyang.....


NEW BRAVIA

New Bravia SONY 32" V series.....
Bunyi cam bestkan? Memang best le..... Bukan aku punya, tapi Bro Uzzey. Pada niat asalnya, aku temankan dia nak pi bayar kad kredit di Bukit Bintang, lepas berbuka pose Ahad lepas, then lepas dia melangsaikan hutangnya, dia ajak aku ke DESA HOME THEATRE kat dalam Plaza Low Yat, nak berangan jap katanya..... Bila dah masuk tengok TV gedabak yang besar2 belaka aku turut le berangan nak beli gak..... Tapi bila dah tengok harga..... tetiba aku terkesima, sama le juga ngan Bro Uzzey. Lagi murah dari beberapa kedai yang aku pergi sebelum ini! Especially SONY punya model.

Nak dipendek kan cheritanya..... bro Uzzey tanpa segan silu membeli TV nih.....! Cayalah!




Tengah baca manual TV.....

BERBUKA TANPA NASI

Hari Ahad lepas, aku balik kelas dah lambat, bawak motor cam nak langgar semua kereta nak kejar masa..... tapi hidangan nak berbuka belum ada..... Macam mana? Dengan pantas amik keputusan ke Desa Pandan cari bahan, lagipun x ke sana lagi tuk beli juadah berbuka untuk bulan pose nih. So sampai sana, niat memang nak beli kuih2 je, makan nanti malam pun boleh.....Aku beli Tauhu Bunga yang rangup - RM 2.00 for 6

Murtabak Daging - RM 2.00 satu keping

Kuih Kasui, lama gila x makan..... Best le yang aku beli nih, RM 1.00 for 3
Maggi Goreng sebagai pelengkap hidangan.
Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya