He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Tuesday, July 29, 2008

HIDUP DALAM KHAYALAN

Pernah anda berkhayal nak hidup selain daripada diri anda sekarang? Hmmm.... apa yang anda nak jadi?
  • Nak jadi Superhero ke? boleh kemana-mana dalam sekelip mata dan boleh tangkap orang jahat.....
  • Nak jadi orang yang kaya raya? semua benda boleh beli, semua tempat boleh pergi.....
  • Nak jadi raja atau sultan? semua orang akan hormat dan sanjung tinggi.....
  • Nak jadi orang yang paling hensem? semua perempuan tergila-gilakan nanti.....
  • Nak jadi orang yang paling gagah? semua benda boleh diangkat dan diselesaikan dengan mudah.....
  • Nak jadi manusia paling popular? semua orang akan kenal walaupun nampak hidung je.....
  • Nak jadi bos? semua pekerja kita boleh arahkan sebab gaji bos yang bayarkan.....
  • Nak jadi pemain bola sepak paling hebat? semua kelab2 bola berebut nak dapatkan.....
  • Nak jadi pemain piano dan gitar berbakat? semua syarikat muzik nak sign kontrak.....
  • Nak jadi penyanyi suara paling merdu? semua orang nak nyanyi macam dia.....
atau,
Anda nak jadi seekor burung..... terbang tinggi tanpa resah dan gelisah memikirkan resam dan ragam hidup yang berpanjangan dengan ujian dan dugaan.....
atau,
Anda nak jadi sepohon kayu yang berdaun lebar dan lebat, hidup gagah berbunga dan berbuah manis yang cukup indah.....
atau,
Anda nak jadi ikan di lautan yang berenang bebas tanpa ada batas, berkeliaran riang di alam yang sungguh luas tanpa penat memikirkan masalah seharian.....
atau,
Anda nak jadi bunga yang wangi dah indah yang mekar dengan warna warni yang memukau tanpa jemu dan penat.....
atau,
Anda nak jadi gumpalan awan yang memutih, berarak cantik ditiup angin tanpa sibuk dengan urusan harian yang membebankan.....
atau,
Anda nak jadi diri anda sekarang.....
Yang pastinya, hidup kita ini pasti. Tanpa ada ilusi dan khayalan. Hanya kita yang meresahkan dan memebebani akal untuk menuntut hidup yang berbeza dengan apa yang dihadiahkan ALLAH pada kita. Jadilah seadanya diri kita, kerana apa kejadian kita itu, ada keistimewaan dan kebaikan yang tersendiri. Bukan diadakan sesuatu oleh ALLAH tanpa ada sebab, semuanya lengkap di atur dan disusun sejak azali lagi. ALLAH mengurniakan kelebihan pada seseorang, bukan untuk dicemburui, tetapi untuk digunakan bersama, kerana yang lebih pastti ada yang kurang, sama juga yang lemah ada kekuatannya juga. Apa yang pasti kita hanyalah hambanya yang diberi peluang menjadi khalifahNYA di muka bumi yang fana ini. Akhirat yang pasti, kekal abadi tujuan penghabisan kita. Kita hanya perantau, musafir yang berjuang. Tabahkanlah hati, tegakkanlah yang hak, dan jadilah diri kamu sendiri tanpa berselindung di sebalik tabir ciptaan syaitan yang mahukan kamu sesat. Hidup ini bukan khayalan, khayalan itulah yang hidup.....

TODAY IS TUESDAY

Sesampai je kat pejabat, terus naik atas, nak tengok komputer..... Kenapa? pasal semalam komputer K Wa a.k.a. komputer aku sekarang (aku sendiri yang declare.... dah x de sapa nak tolong declarekan), kene virus attack! macam2 muncul, trojan le, worm tanah pun masuk gak, malware, spyware, tupperware pun joint gak skali..... hampeh tul!
Bila dah kena serang, maka lumpuhlah segala kerajaan berkomputer aku, so nak dijadikan story mory lorrynya, Yus x datang lak kat opis ari senin tuh. So dengan serta merta aku hilang arah dan pedoman ibarat tergantung x bertali, tapi bukan tali pusat la ye.....
Tanpa rasa curiga dan hairan, aku memulakan tindakan mengexplore komputer tu dengan sedaya upaya idea yang aku ada, bagi menyelesaikan pertandingan serang menyerang virus tuh terhadap PC tuh. bukak sana sini, delete sana sinun, x jadi apa2 gak, maklumlah bukan pro.....
Tiba-tiba, aku pun masuk le google nak mencari solution kepada permasalahan aku yang telah wujud beberapa minit selepas aku minum nescafe 'O' dengan biskut tawar Tesco, maka aku terjumpalah satu forum yang membincangkan tentang kadar jenayah virus2 ke atas komputer2 di seluruh alam nih.....
So, dengan selamba aku pun sign in dalam forum nih, dah sepantas kilat aku mengutarakan soalan aku untuk menyelesaikan kelam kabut dan haru biru laut Merah komputer tu..... Tanpa ku duga moderator forum dengan nickname "Touch" mengreplykan aku punya question..... First agak ragu2 dengan advise yang dia berikan, coz takut gak kot2 dia sengaja nak menjahanamkan system kehidupan aku di pejabat dengan mengganaskan lagi serangan virus2 benci tuh.... Tapi x kusangka, rupanya masalah selesai..... selepas beberapa kali aku reply post kat dia, komputer kembali aman damai dan sejahtera malahan makin menbangun seiringan dengan saranan negara yang mahukan kemajuan dan kecemerlangan. Maka komputer itu pun kembali segar dan mekar..... dah x ada lagi masalah masa aku onkan komputer, dah x ada serangan virus dan selesema pada komputer tuh. Bukan setakat virus2 sahaja yang dibunuh, malah corrupted file yang sebelum nih seringkali muncul pun dia dah perbetulkan.
Terima kasih sejuta kali lapan puluh perpuluhan lapan setengah je yang boleh aku ucapkan kepada "Touch" entah lelaki ke pompuan aku pun x tahu. Gambar dia ada, tapi Darth Vader punya muka pulak yang dia attach, otai la katakan. Lagipun dia nih member kepada ASAP, Alliance of Security Analysis Professionals, satu kumpulan yang menggelarkan diri mereka otai pertahanan komputer. Kira diaorang nih perancang startegi perang terhadap virus2 yang nak mendajalkan komputer korang..... Thanks again!
Bila aku balik umah, same thing aku lakukan kat lappy aku. Coz khuatir ada jangkitan virus dalam selimut, then memang ada lah jawabnya. Aku pun merujuk dengan dia jugak tentang kes serangan baru nih, dan alhamdulillah lappy aku dah comel balik, bertambah cun pulak tuh..... Tak tahulah kalau aku tak berforum ngan dia, makin parah penyakit komputer2 nih, at least ada pertolongan yang ikhlas dan jujur macam nih, bukan senang nak cari skang, semua nak fulus. X dak fulus, haram nak dapat khidmat dari yang pro. Mana ada lagi orang nak buat benda2 free zaman skang nih, toilet kat KLCC pun RM2.00! hmmmm..... fikir2kanlah..... Tapi kalau aku boleh ke bagi benda or khidmat free??? Tepuk dada bunyi dap.... Tepuk dahi bunyi dip..... Tepuk tangan bunyi tap..... Tampar muka sakit..... dah, mengantuk la beb..... Tidur jangan lupa basuh kaki & gosok gigi..... nak gosok baju sekali pun bleh gak..... kang lambat pula esok nak pi keje..... Chow!!!!!
Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya