He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Wednesday, December 5, 2007

A.B.C.


dah lama tak makan ABC, so tadi sambil aku pi beli nasi campur bungkus - lauk ikan keli bakar ngan kuah percik + telur dadar, singgah le kat warung nasi ayam hainan yang famous kat taman melawati... tujuannya nak beli ABC, best le ABC kat sini, satu RM 2.00.

ADIK AKU dan TIKET



"Abe, a'eh dah sampai kat PUDU dah, tunggu kat jejantas" sms dari adik aku... alamak!!! aku lupa lah... janji nak ambil dia kat hentian pudu. aku pulak lepas keje terus balik umah... nasib baik x tido... kalau tak tertunggu-tunggu lah dia kat situ... apa punya abanglah...

berkejar lah balik aku ke HENTIAN PUDU, dapat call dari abah "dah jumpa a'eh?". nasib baik abah call aku dah sampai HENTIAN PUDU... adik aku ni namanya FAIZ, a'eh tu panggilan dalam keluarga. dari JB katanya, ada kem di UTM, SKUDAI - tempat yang banyak meninggalkan kenangan terhadap aku... nak cerita lah serba sedikit tentang adik aku nih... masih belajar di UPSI, Degree Pendidikan Sains Sukan di tahun 3. apa yang aku banggakan dengan adik aku nih, dia antara pesilat remaja di KELANTAN yang menonjol dan kem yang dihadirinya di UTM tu adalah kem pemilihan atlet untuk mewakili negara bagi kejohanan sukan UNIVERSITI Se-ASEAN yang akan berlangsung x lama lagi di KUALA LUMPUR (kejohanan nih just like SUKAN SEA, but for UNIVERSITI student sahaja), wah... bangga aku... (dia cakap pesilat dari VIETNAM hebat, I don't know... kalau ada rezeki, yang kuat pun boleh dikalahkan...)

jadi, kem diadakan 6 kali, so this d' 1st kem saringan dan adik aku lepas... x disingkirkan lagilah... (just like reality show, is it?) i hope and pray he will do the very best untuk achieve dan mewakili MALAYSIA nanti... amin... sepanjang dia menceburkan diri dalam arena persilatan nih, banyak juga kemenangan yang diraihnya... EMAS, PERAK, GANGSA pelbagai trofi dan sijil penghargaan memang menjadi koleksilah kat rumah tuh... adik aku menonjol untuk persilatan SENI TARI daripada persilatan OLAHRAGA... last dia menang GANGSA untuk kejohanan SILAT UNIVERSITI SEMALAYSIA... for SILAT OLAHRAGA... pernah mewakili KELANTAN untuk SUKMA, menyertai kejohanan PERSILATAN KEBANGSAAN dan juga ANTARABANGSA... dan macam-macam lagilah...

disebabkan adik aku nih dikenali di kalangan keluarga dan sahabat kerana kejaguhan persilatannya... banyak juga jemputan untuk dia mempersembahkan silat tarinya di majlis perkahwinan dan macam-macam lagilah... yang paling aku x lupa masa majlis berkhatan sedara aku... adik aku ngan teman persilatan mempersembahkan silatnya bersama dengan adik bongsu aku... ALIF... wah seronok... abangnya pula tengok je pandai, nak buka langkah pun x pandai... (aku masuk gak dulu silat masa sekolah kat kelantan... separuh jalan je...) masa tu adik bongsu aku baru je berjinak-jinak dengan dunia persilatan... now he surprises me so much...!

last week dia mewakili KELANTAN untuk KEJOHANAN SILAT PRA-REMAJA (coz he just turn 13 years old) peringkat KEBANGSAAN dan memenangi PERAK!!! tewas kepada wakil TERENGGANU. sebelum tu pun dia ada mewakili KELANTAN untuk KEJOHANAN SILAT KEBANGSAAN untuk sekolah2 MALAYSIA, pun sama memenangi PERAK, dan tewas kepada wakil TERENGGANU juga... tak apa, masih jauh dan panjang lagi perjalan untuk adik bongsu aku nih... GAMBATE KUDASAI...!


oklah, panjang plak aku bercerita, smalam aku ke hentian PUDU untuk ambil dia,
then naik STAR LRT ke Hetian PUTRA turun ke stesen STAR LRT PWTC, nak naik motor ngan aku helmet plak ada satu je. sampai sahaja kat sana, mencarilah aku ngan dia tiket balik ke KELANTAN, coz dia nak balik kampung terus... alhamdulillah ada tiket MUTIARA EXPRESS, bas DOUBLE DECKER tuh... aku pernah naik sekali sahaja bas nih, coz pening la dok tingkat atas... betul2 pening, but dia dapat tiket tempat duduk no. 10, safelah dia, coz that no. di tingkat bawah...


sebelum tuh aku pi la makan ngan dia di Mc D kat LOT 10, sambil borak2 panjang, bertanya pelbagai cerita dan perkhabaran darinya sambil menunggu 9.30 PM menjelma...

9.20 PM dia naik bas, aku pun balik...

then terus tido...
Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya