He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Wednesday, July 9, 2008

NEW SKELETON

My new wood skeleton, sejenis dinasour, namanya aku lupa la plak.....
Tengah menyerang aku punya Chess Board.
Sian kan.....

KATAK OREN


Katak nih ada kat umah aku kat kampung, memang si dia nih selalu ada kat dapur rumah. siang hari si dia melepak kat ruang dapur, especially tang tong gas, dan bila malam menjelma si dia berangkat perlahan-lahan, berjalan ala2 manja gitu, ntah le spesies nih x reti nak melompat kot..... x pernah tengok dia melompat..... a'ah lupa, bila malam si dia pi la beradu ke toilet kat dapur umah kita orang..... itulah rutin harian dia..... kucing Si Putih pun dah x heran nak melayan katak nih sekor...... kiranya si dia nih dah jadi ahli dalam rumah..... Sebabnya, bila aku dah amik dia n letak kat kawasan luar rumah, tup2..... tetiba ada balik tang dapur..... ntah macam mana dia masuk x tau. Mak aku cakap memang mak selalu letak si dia kat luar, tapi tetiba ada dalam rumah balik, nak kata melompat masuk ikut tingkap, tinggi la plak dia nak panjat..... nak masuk ikut celah pintu dapur lagi la x logik, coz x de lubang..... jadi hari2 le bleh tengok kelibat si dia kat dapur rumah, so skang semua dah kisah dah kalau nampak dia..... si dia pun nak hidup cam kita jugak, jadi biarlah si dia dengan rutin harian dia berulang alik pi dapur ngan toilet..... bila tengok lama2, comel plak si dia nih..... asal dia x ganggu dan x buat kecoh sudah le..... Jadi kalau2 sesiapa yang pi umah kita orang, dan takut plak ngan katak, jangan risau, nanti si dia akan senyum menjemput kedatangan korang..... huhuhuhu..... Cayalah Si Katak Oren.....

MUSYTARI BERSINAR


Musytari merupakan planet yang terbesar dalam sistem suria kita, 778.3 juta kilometer dari matahari, dan dalam susunan merupakan yang ke-5 dari 9 planet yang ada. Dan pada hari ini, 09.07.08 merupakan satu tarikh dimana keajaiban alam ciptaan tuhan akan berlaku.

Pada malam ini iaitu dari pukul 8 hingga 10 malam, sekiranya kita berpeluang melihat Musytari dengan mata kasar, anda akan nampak satu titik putih menyinari segenap ruang langit dan cahayanya lebih terang berbanding gemerlapan bintang-bintang yang melingkari segenap cakerawala.

“Titik putih itu adalah planet Musytari yang sedang mengalami opposition atau dalam erti kata lain, istiqbal (pertentangan) yang membawa maksud Musytari, Bumi dan Matahari berada dalam satu garis lurus dengan Bumi berada di antara Matahari dan Musytari.

Jadi malam ni jgn lupa tengok. Jangan sampai lenguh atau cramp leher dah le.....
Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya