He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Monday, April 7, 2008

TODAY IS MONDAY, YESTERDAY IS SUNDAY

semalam aku buat apa pulak? hmmmmm..... semalam ada jemputan ke MAJLIS PERKAHWINAN JULIANA AMRI ngan FAHMI. Si Jue ni kawan aku kat TAKAFUL MALAYSIA dok kat SENTUL, manakala husbandnya pula orang KLANG katanya. anak ke-2 dr 3 beradik, n anak pompuan pertama lam keluarganya..... so musti le kena wat meriah.... x gitu?

Ini le pengantin pompuan n lelakinya, memang dressing minang habis...!!!

Geng2 dari TAKAFUL M'SIA & Ex TAKAFUL


sampai je aku terus pi snap gambar pengantin coz aku terlewat, dia org bersanding kul 1.00, aku sampai dah nak kul 2 ptg. sampai2 je pengantin dah nak abis makan dah, so gambo kat meja makan ada le.....



ramai membe takaful yang datang... EDDY, YANTO, BELL, K MUS, AIZAT, SAZELY, YAD, APIZ, BOBOB, TUTY, NONOY, HERMAN, SHAHNIL, MAI N LAN, KAK SHA, EN ARA, ROD, KAK RAM n family, then beberapa lagi yang aku lupa nak sebut.... meriah majlis memang le meriah, semuanya ala2 MINANG gitu, coz parents Jue nih memang asal dari MINANG, SUMATERA.....


Kak Ram & family

BELL bukan BELLA atau BELALANG

Geng2 TAKAFUL bukan TAFAKUR tau....

Anak KAK SHA.... lupa lak nak tanya nama....

bakal bapa penyayang.....


makan sambil snap gambar dan melihat jemputan2 yang datang. lepak seketika menahan kepanasan cuaca yg sememangnya panas, bergelas2 air aku teguk, nasib baik x abis sirap yang menghilangkan dahaga aku tuang..... sambil2 tu, berborak le ngan bebudak nih sume, coz lama gak x jumpa membe2 nih sume....


jam dah menunjukkan kul 3, kita org nak balh le, pastu semua plan nak pi kalaoke!!!!! dah lama aku x melalak, ntah suara ok ke tak, tone ada lagi kot, teknik remify ngan tempo aku ok lagi, pitching pon rasanya masyuk lagi.....


so pi le ke NEWS KTV kat plaza Yow Chuan, kt Jln Ampang tuh.... 2 jam melalak. reda....








nak balik ujan le plak..... so aku, Bro Uzzey n Rafiq, pi ke AMPANG PARK, jalan2 tunggu ujan reda, yang nampak pada pandangan mata kasarnya memang tidak akan reda dalam masa terdekat. so pusing2 lam ampang park, tetiba rasa lapar plak, maka kita olang ke KFC melantak mesra dlm kesejukan yang menggigit manja..... dah makan, apa lagi blah le.....
All pictures captured with NIKON D40X, Edited with PICASA2

SATURDAY IS A DAY BEFORE SUNDAY

SABTU lepas aku buat apa? biasa la bila dah hari minggu, bangun tido pun lambat. dah bangun pi mandi le kan, siap2 pi Wangsa Maju, umah adik partner aku, En Uzzey dia nak cukur rambut anak sedara dia yg comel lote (comel lote is Kelantanese dialek yg bermaksud comel sesangat).

lepas selesai tugas mencukur dan melantak 2 pinggan nasi ngan ikan masak asam with sayur ayam n ayam goreng rempah kat sana, bergerak le ngan moto cabuk aku bersama partner aku, ke PWTC nak pi IBF - International Book Festival atau dlm melayunya, Festival Buku Antarabangsa.....

ke sana dengan hajat nak mencari buku or majalah yang best2, especially about photography, tapi al maklumlah, semua penerbit yang mengambil bahagian dalam festival ini mengkhususkan untuk budak2 sekolah.... UPSR, PMR, SPM, STPM tu ada le.... so x banyak aku bleh cari kat sini...... jalan sekali harung, terus blah.

dalam suasana hujan yang masih renyai2 aku ngan partner aku meredah jalan raya yang sememangnya jammed, tambah lagi dgn cuaca yang basah nih, nak ke SOGO. saja jejalan buang masa sambil mencari sesuatu yang boleh di beli.

dalam pencarian itu, jumpa le sehelai baju yang boleh aku beli dengan harga yang murah RM 19.00 hinggit je, T-Shirt cap JOHN LANGFORD. dah berlambak baju aku beli dengan brand nih, ntah aku suka le......

lepas bayor duit baju, maka turun lah ke ground floor, dahaga n agak lapar, so makan kek kat SECRET RECIPE, aku makan CHOCOLATE FUDGE ngan RO WATER ( la konon) n partner aku makan CHOCOLATE STRAWBERRY ngan RO WATER jugak..... lepak jap sambil tunggu ujan reda....

pastu ke PASAR MALAM JALAN T.A.R. saja je jejalan sambil melihat orang ramai. beli keropok 2 ringgit, parner aku plak beli kuih singgit. abis makan tuh, beli plak paru goreng 2 cucuk n hati lembu goreng 2 cucuk. pastu minum plak air tebu..... jalan2 sambil mencari tong sampah nak buang plastik, akhirnya sampai ke JALAN MASJID INDIA..... jalan2 partner aku nak terkucil plak, cari tandas, at last sampai ke CENTRAL MARKET.

dia pening kapla plak , pi WATSON kat CM, beli panadol, masuk balik ke CM, round2 melihat barang kraftangan. mulut rasa nak mengunyah lagi, beli plak asam plum ngan kacang goreng rempah. berjalan sambil menguyah sambil menuju je DATARAN MERDEKA.... ada KONSERT SETIAKAWAN 2 anjuran RTM, sempena annivessarynya yg ke 62.

lepak sana la sampai konsert abis, balik umah tido.... besh.....

BEFORE SATURDAY IS FRIDAY

LAST friday, macam biasa la kan, keje.....
balik dari keje, terus aku capai penyapu, sapu lantai umah yang dah namapak berabuk sana sini. lepas je menyapu, capai plak mop, aku mop pulak lantai kasi bersih dan berkilat.

lepas tu amik baju2 yang dah seminggu berkumpul basuh sampai habis, ngan mesin basuh le, basuh tangan nak mampuih la aku.

lepas tu plak aku membersihkan bilik mandi dan mangkuk tandas, kasi licin dan bersih..... penat la jugak. pastu lepak jap sambil dengar lagu, then hapa lagi mandi le....... last skali pi buang sampah n amik surat kat letter box yang penuh dengan fliers2 dan brochure2 yang ntah apa2 ntah..... buang je la jawabnya.....
Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya