He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Wednesday, March 5, 2008

BATU YANG KERAS, AIR YANG LEMBUT

Zikir bisa melembutkan hati yang keras...

terfikirkan seketika kata2 itu, ada kebenarannya.... memang wujud kebenarannya.... Alunan Zikir Munajat dari Ustaz Akil Hayy membuatkan aku terdiam dan terfikir seketika..... dimanakah aku sekarang? tanpa aku sedari air mata aku bergenang tanpa digenang..... lantas dan pantas aku teringatkan mama dan abah..... banyakkah aku berbakti pada mereka? cukupkah sudah senyuman aku hadiahkan untuk membungakan hati mereka? lengkapakah sudah amalan aku untuk aku hadiahkan dengan sempurna kepada mereka nanti? layakkah aku dipanggil anak yang soleh dengan kehidupan aku sekarang? gembirakah dan ceriakah wajah mereka ketika mengingati aku di sini? mama, abah..... aku sentiasa doakan keselamatan dan kebahagiaan mereka..... tinggi hajat di hati, melangit tinggi lagi apa yang aku citakan untuk keduanya..... sentiasa dan tiap ketika aku doakan agar hati aku sesekali jangan melupakan mereka..... jangan sesekali menyakiti hati mereka..... jangan sesekali menjauhkan mereka dari hatiku..... dunia sekarang sudah sampai ke penghujungnya..... anak sudah tidak kenal ibunya, sudah tidak hiraukan ayahnya, disepak terajang, ditendang tumbuk. mereka sudah lupa mana datangnya dan mana asalnya mereka..... manusia memang banyak yang berhati liar, seliar unggas di hutan. apakan daya, aku hanya mampu berdoa agar aku tidak seperti mereka.....BATU YANG KERAS


AIR YANG LEMBUT


DUA KEJADIAN AMAT BERBEZA

Serangan Jantung dan Minum Air Suam

Fakta ini sangat bagus. Bukan semata-mata berkenaan air suam, tetapi berkenaan Serangan Jantung ... Masyarakat Cina dan Jepun minum the panas untuk ketika bersarapan, bukannya air sejuk, mungkin inilah masanya kita perlu mengubah tabiat minum semasa makan.

Kepada sesiapa yang gemar minum air sejuk, fakta ini sangat bermakna buat anda. Memanglah sesuatu yang nikmat untuk minum segelas air sejuk selepas makan. Walaubagaimanapun, air sejuk akan melikatkan minyak yang kita makan bersama hidangan. Sudah tentu ia melambatkan lagi proses pencernaan. Sekali gumpalan minyak ini bertindakbalas dengan asid di dalam perut, ia akan memecah dan diserap oleh enzim intestine lebih cepat berbanding makanan pejal. Ia akan selari dengan enzim intestine. Dalam masa terdekat, ia berpotensi bertukar menjadi lemak dan mendorong kepada kanser. Adalah penting untuk minum sup panas atau air suam selepas makan.
Petanda Lazim Serangan Jantung
Amaran berkenaan serangan jantung – Anda seharusnya mengambil tahu yang petanda serangan jantung bukan sahaja pedih pada sebelah kiri dada. Awasi jika terasa sakit yang menyesakkan pada dada kiri. Mungkin anda belum pernah merasa sakit dada semasa terkena serangan jantung. Muntah-muntah dan berpeluh berlebihan juga antara tanda-tanda lazim. 60% pesakit yang terkena serangan jantung adalah ketika sedang tidur dan tidak boleh bangun dari tidur. Sakit pada dada boleh menyebabkan tidak sedarkan diri. Berhati-hati dan berjaga-jagalah sentiasa. Lebih banyak yang anda ketahui berkenaan serangan jantung, maka lebih peluang untuk anda terselamat.

SONGS IN MY MP3.....Lagu dan melodi..... adakala perlu adakala tidak. kadang2 suasana yang sunyi pun perlu apabila kita memerlukannya..... saat gembira dan ceria ada lagu dan indahnya..... saat sedih dan muram ada sendu dan esaknya.....
lagu memang memainkan peranan dalam kehidupan. untuk semua keadaan dan masa memang ada lagunya.....
lagu apa yang aku dengar sekarang...?
BIARLAH - NIDJI
KIBLATKU - HAZAMI
MUTIARA HATI - NEW SAKHA
UMBRELLA - MARIE DIGBY
SAMPAI SYURGA - FAIZAL TAHIR
WITH YOU - CHRIS BROWN
INGATLAH ALLAH - NEW SAKHA
KETAHUAN - MATTA BAND
BUKTI - FIQ
SAYANG SAYANG - ALIFF AZIZ
OVER IT - KATHARINE MCPHEE
SEBELUM CAHAYA - LETTO
TATTOO - JORDIN SPARK
APA ERTINYA CINTA - MELLY GOESLOW FT ARILASSO
GANTUNG - MELLY GOESLOW
BILA NAK SAKSI - SPIDER
KAU ADA DIA - THE LIMA
MUNGKINKAH - SHEILA ABDUL
IF THATS OK WITH YOU - SHAYNE WARD
BREATHLESS - SHAYNE WARD
SAMPAI BILA - SYAWAL AF5
KU TAK KECEWA - SHAH
JANGAN BILANG TIDAK - RAFFI AHMAD FT AYUSHITA
HARI INI DAN SEMALAM - SIXTH SENSE
PERMINTAAN HATI - LETTO
11 JANUARI - GIGI
SYUKUR KU SEDAR - ELYANA
TANPA - SIXTH SENSE
KAMU KAMULAH SYURGAKU - THE ROCK
MUNAJAT CINTA - THE ROCK FT AHMAD DHANI
CELA - BONECA
AISYA HUMAIRA - UNIC
LAFAZ YANG TERSIMPAN - UNIC
SEROJA - USTAZ AKIL HAYY
MAKHLUK TUHAN PALING SEKSI - MULAN JAMEELA
Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya