He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Saturday, March 22, 2008

RESEPI & KUIH



mama suruh aku tulis RESEPI KEKCOKLAT, aku tulis special punya..... sambil makan kuih yang ayah aku beli, AKOK dan BEKO. nak tau kuih apa tuh..... datang la KELANTAN, pastu jumpa semua tuh, belum tengok TAHI ITIK lagi..... hahahahaha.....!

BELI SERUNDING


Petang tadi pi beli serunding daging, untuk dibawa ke KL, pesanan orang2 kat sana. aku pi beli kat KAMPUNG LAUT dengan ayah aku, beli terus dari pembuat serunding, dapat la murah. Sekilo RM 36.00, aku tengok kat atas pasar RM 45.00 sekilo, so dapat la murah skit. kat KAMPUNG LAUT ni, totalnya semua pembuat dan pembekal serunding daging, ayam, ikan yang terkenal di KELANTAN bahkan seluruh MALAYSIA...!!!!! kalau nak dodol yang best pun kat sini juga lah..... sapa nak.....?

AHLI KELUARGA BARU

Ni kucing baru dalam my family, yg lama macam yang ni gak, bulu putih dari hujung telinga sampai le hujung ekor. yang lama dah mati, kena langgar ngan kereta..... sian..... nama kucing ni..... putih la kot.....


REHAT PETANG

Bila dok kat umah, waktu petang rehat sambil lepak tengok2 sekitar umah. aku bagi ayam makan, actually x pasti mana satu le ayam belaaan, coz banyak yang datang makan, termasuk le ayam2 jiran. tapi mama cakap x apa, makanan banyak, lagipun ayam semua lapar, kita bagi makan pun dapat gak pahala..... sedar x tentang itu? aku bagi ayam makan nasi ngan hampas kacang soya...... mama masak air kacang soya la..... best... fresh tuh..... mana nak dapat fresh2 cenggitu kat kl, kat kampung la jugak..... mama buat pape pun memang le best......




NAK PIZZA?



















Jom buat PIZZA..... adik aku si hitam le nak makan pizza nih..... so terpaksa la aku buat..... 2 jibik je aku buat. PIZZA ala ITALY ada campur itu CRAB STICK ngan SOSEJ AYAM. nak wat senang je, campur uli2 jadik le pizza..... nak makan? buat le sendiri, x hingin aku nak wat tuk korang..... kuang 40 juta kali.

OLE OLE!

JERUK ANGGUR HIJAU NGAN KELUBI
DODOL DURIAN + GULA MELAKA + PANDAN
KUIH "GELEMBUNG BOYE"
GAMBIR PUTIH
BESH.....!

SITI KHADIJAH'S MARKET





lama bebenor x ke pasar nih, pi ngan adik bongsu aku, naik motor. pi beli ole2 untuk di bawa balik ke kl..... ada la beberapa jenis kuih aku beli.....
Venue: Pasar Besar Siti Khadijah, Kota Bharu, Kelantan yang amat kucintai
Time: 11.00 AM
Captured by SAMSUNG SGH U 600

INDAHNYA ALAM #2









Venue: Sekitar umah aku kat kampung
Time: 6.15 PM (takkan la pagi buta aku nak snap gambar plak)
Captured by SAMSUNG SGH U600
Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya