He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Wednesday, July 30, 2008

MELAYAN

Melayan rindu lah pada mama ngan abah & adik-adik aku kat kampung..... Rindu sangat2! Sambil melayan rindu pada mama & abah serta adik2 aku, aku dengar lagu2 syahdu nan sayu. Tapi lagu arab la beb.....! baru feeling habis.....! Biarpun aku x faham, tapi lagu yang aku dengar nih semua lagu2 orang yang patah hati bercinta..... Tapi aku x de le sampai tahap tu, cuma melodinya cukup indah, dan patah perkataan arab begitu lunak dan menusuk kalbu! Huhuhu.....

Antara lagu yang aku suka sangat:

Te'dar Tetkallam by Amr Diab (from album Allem Alby)
Ana Alby 'Alaik by Ziad Borji (from album Ana Alby 'Alaik)
Ana Nesitek by Amr Mostafa (from album Ayami)
Khalek Ma'aya by Amr Diab (from album El Leila Di)
Tamally Maak by Amr Diab (from album Tamally Maak)
Lamastak by Amr Mostafa (from album Ayami)

Dan satu lagi lagu yang memang je aku dengar, boleh buat aku menangis serta merta,
Ummi by Ahmad Bukhatir.
Melodinya yang sayu, membuatkan aku nak balik kg nak jumpa mama!!!!!

Memang lagu arab nih, yang ballad & kontemporari nih aku suka sangat, bukan yang asli arab punya, yang tuh tang bergelek boleh la nak layan.

Kalau nak dengar gak pi laman web http://en.hibamusic.com/ - just for listening only.
Kalau nak dengar & download pi laman web http://www.nogomi.com/.

Ramai artis2 himpunan seluruh tanah arab - Mesir, Lubnan, Arab Saudi, Jordan, Syria, Iraq dan lain-lain. Pada pandangan aku, Mesir & Lubnan serta Syria punya muzik dan suara artisnya masyuk beb! Selamat Melayan!

HIDUP ITU RAPUH

Waktu aku berjalan, ku terlihat sang kupu-kupu malang, rebah di pinggiran bangunan yang gah, menapak resah dan letih, kerana hilang kudrat..... sayapnya hilang kekuatan, entah kenapa dan entah di mana. Mudah dan senang riwayat sang kupu-kupu, hidupnya terbang mencari haluan, namun telah tertulis dirinya bukanlah kekal abadi. Sekejap dan seketika sahaja, namun kejadian dan kehadirannya bukan tidak dipeduli, tapi sudah hilang kekuatan alam yang menjadikannya sementara sahaja. Itulah ketentuan ALLAH, apa pula tentang hidup kita dan hidup dia.....
Sehaluankah kita dengan nasib sang kupu-kupu itu? Haruskah kita menanti rebah baru tersugul mengingat mati yang abadi? Sukar untuk aku menjelaskan apa yang terbuku di hati mu..... wahai manusia. Akhir kita bukanlah yang cela kita mahu, namun bersediakah kita untuk membuka hati merima sinar yang jelas? ALLAH jua yang tahu.....

Hidup itu melalui masa, ada masanya kita di atas, bukan selalu juga kita lupa bila kita di bawah. Kita diberikan masa yang cukup lama untuk memikirkan haluan hidup kita. Tapi pastikah kamu memilih rentak dan corak yang bersih dari kedajalan dunia yang kelam? ALLAH dan kamulah yang mengetahui isi hati mu. Bila mati itu datang, maka lesaplah jasadmu nanti dimamah tanah, meninggalkan hanya kenangan dan nama pada mereka yang masih berkeliaran di muka bumi.


Bila lagi kita mahu kembali ke jalan yang diredhai dan direstui, umurmu kian bertambah, tanpa sedikit pun berkurang. Lesaplah segala masa yang telah berlalu tanpa di isi, tanpa mengingati Mu Ya ALLAH. Bukan ku tahu apakah panjangnya umurku sehingga 1000 tahun, bukan jua ku tahu umurku seringkas waktu kelahiranku dari perut ibuku. Tanpa kepastian yang kejab, hati-hati ini terus berdusta dan menabur nista yang beraja. Kejamnya hati-hati manusia ini! Keras kerikil keras lagi kebutaan hati-hati manusia.....
Masa yang telah berlalu apa lagi yang mahu dikenang dan dikejar. Majulah nafas dan lelah mu ke depan, berlari mengejar sisa-sisa helaan yang masih ada, yang masih boleh engkau rasa, kerana tamat hayatmu bukanlah ditangan mu sendiri. Bukannya ALLAH itu kejam kerana merahsiakan selama mana hayat mu dikandung badan, tapi hakikatnya manusia tidak akan pernah ingat, malah alpa. Lupa siapa dirinya sendiri. Ya ALLAH, kemuliaan yang ENGKAU tujukan pada MUHAMMAD amatlah tinggi, dan beruntunglah aku kerana menjadi umatnya, namun sampaikah gapaian aku ke syurgaMU? Sesungguhnya aku mendambainya, namun layakkah aku menyentuh pintu syurga janjian MU itu? Namun tak sanggup pula aku menghampiri bahang neraka mu, malahan melihatnya pun aku tak mahu. Ya ALLAH, ampunilah dosa-dosa aku, sesungguhnya insan sepertiku terlalu rapuh, terlalu hebat godaan syaitan dan iblis, apatah lagi nafsuku yang merajai hatiku. Ku sebut namaMU, ku hamparkan dambaan hatiku padaMU. Ku cuba walaupun payah, moga hatiku terus basah dengan namamu. Lembutkanlah lidahku untuk menyebut namaMU, sebagaimana air bisa melembutkan batu yang keras. Ku panjatkan segala permintaan dan rayuku padaMU, himpunkanlah aku dikalangan orang yang beruntung..... Ampunilah dan sayangilah kedua ibu bapaku, sebagaimana kasih dan cinta mereka pada aku semasa aku kecil. Berkatilah keduanya, peliharalah mereka dengan cahaya kebenaranMU. Apa lagi yang boleh aku balas untuk mereka, selain mendoakan ketinggian dan keredhaanMu pada mereka. Aku amat menyayangi mereka, cinta aku pada mereka bukan sembarangan, hampirilah hati mereka dengan keberkatanMU. Kurniakanlah kebaikan dan kesejahteraan bagi ahli keluargaku, sesungguhnya jadikanlah mereka di kalangan manusia yang tidak lalai. Buat muslimin dan muslimat, saudara seIslamku, pliharalah hati dan jiwa mereka, moga akhirnya nanti tiada yang hilang arah hingga tersungkur di pintu syurga..... Amin!
"With Feet To Take Me Where I'd Go,
With Eyes To See The Sunset Glow,
With Ears To Hear What I'd Know.....
Oh God, Forgive Me When I Whine....."

Tuesday, July 29, 2008

HIDUP DALAM KHAYALAN

Pernah anda berkhayal nak hidup selain daripada diri anda sekarang? Hmmm.... apa yang anda nak jadi?
  • Nak jadi Superhero ke? boleh kemana-mana dalam sekelip mata dan boleh tangkap orang jahat.....
  • Nak jadi orang yang kaya raya? semua benda boleh beli, semua tempat boleh pergi.....
  • Nak jadi raja atau sultan? semua orang akan hormat dan sanjung tinggi.....
  • Nak jadi orang yang paling hensem? semua perempuan tergila-gilakan nanti.....
  • Nak jadi orang yang paling gagah? semua benda boleh diangkat dan diselesaikan dengan mudah.....
  • Nak jadi manusia paling popular? semua orang akan kenal walaupun nampak hidung je.....
  • Nak jadi bos? semua pekerja kita boleh arahkan sebab gaji bos yang bayarkan.....
  • Nak jadi pemain bola sepak paling hebat? semua kelab2 bola berebut nak dapatkan.....
  • Nak jadi pemain piano dan gitar berbakat? semua syarikat muzik nak sign kontrak.....
  • Nak jadi penyanyi suara paling merdu? semua orang nak nyanyi macam dia.....
atau,
Anda nak jadi seekor burung..... terbang tinggi tanpa resah dan gelisah memikirkan resam dan ragam hidup yang berpanjangan dengan ujian dan dugaan.....
atau,
Anda nak jadi sepohon kayu yang berdaun lebar dan lebat, hidup gagah berbunga dan berbuah manis yang cukup indah.....
atau,
Anda nak jadi ikan di lautan yang berenang bebas tanpa ada batas, berkeliaran riang di alam yang sungguh luas tanpa penat memikirkan masalah seharian.....
atau,
Anda nak jadi bunga yang wangi dah indah yang mekar dengan warna warni yang memukau tanpa jemu dan penat.....
atau,
Anda nak jadi gumpalan awan yang memutih, berarak cantik ditiup angin tanpa sibuk dengan urusan harian yang membebankan.....
atau,
Anda nak jadi diri anda sekarang.....
Yang pastinya, hidup kita ini pasti. Tanpa ada ilusi dan khayalan. Hanya kita yang meresahkan dan memebebani akal untuk menuntut hidup yang berbeza dengan apa yang dihadiahkan ALLAH pada kita. Jadilah seadanya diri kita, kerana apa kejadian kita itu, ada keistimewaan dan kebaikan yang tersendiri. Bukan diadakan sesuatu oleh ALLAH tanpa ada sebab, semuanya lengkap di atur dan disusun sejak azali lagi. ALLAH mengurniakan kelebihan pada seseorang, bukan untuk dicemburui, tetapi untuk digunakan bersama, kerana yang lebih pastti ada yang kurang, sama juga yang lemah ada kekuatannya juga. Apa yang pasti kita hanyalah hambanya yang diberi peluang menjadi khalifahNYA di muka bumi yang fana ini. Akhirat yang pasti, kekal abadi tujuan penghabisan kita. Kita hanya perantau, musafir yang berjuang. Tabahkanlah hati, tegakkanlah yang hak, dan jadilah diri kamu sendiri tanpa berselindung di sebalik tabir ciptaan syaitan yang mahukan kamu sesat. Hidup ini bukan khayalan, khayalan itulah yang hidup.....

TODAY IS TUESDAY

Sesampai je kat pejabat, terus naik atas, nak tengok komputer..... Kenapa? pasal semalam komputer K Wa a.k.a. komputer aku sekarang (aku sendiri yang declare.... dah x de sapa nak tolong declarekan), kene virus attack! macam2 muncul, trojan le, worm tanah pun masuk gak, malware, spyware, tupperware pun joint gak skali..... hampeh tul!
Bila dah kena serang, maka lumpuhlah segala kerajaan berkomputer aku, so nak dijadikan story mory lorrynya, Yus x datang lak kat opis ari senin tuh. So dengan serta merta aku hilang arah dan pedoman ibarat tergantung x bertali, tapi bukan tali pusat la ye.....
Tanpa rasa curiga dan hairan, aku memulakan tindakan mengexplore komputer tu dengan sedaya upaya idea yang aku ada, bagi menyelesaikan pertandingan serang menyerang virus tuh terhadap PC tuh. bukak sana sini, delete sana sinun, x jadi apa2 gak, maklumlah bukan pro.....
Tiba-tiba, aku pun masuk le google nak mencari solution kepada permasalahan aku yang telah wujud beberapa minit selepas aku minum nescafe 'O' dengan biskut tawar Tesco, maka aku terjumpalah satu forum yang membincangkan tentang kadar jenayah virus2 ke atas komputer2 di seluruh alam nih.....
So, dengan selamba aku pun sign in dalam forum nih, dah sepantas kilat aku mengutarakan soalan aku untuk menyelesaikan kelam kabut dan haru biru laut Merah komputer tu..... Tanpa ku duga moderator forum dengan nickname "Touch" mengreplykan aku punya question..... First agak ragu2 dengan advise yang dia berikan, coz takut gak kot2 dia sengaja nak menjahanamkan system kehidupan aku di pejabat dengan mengganaskan lagi serangan virus2 benci tuh.... Tapi x kusangka, rupanya masalah selesai..... selepas beberapa kali aku reply post kat dia, komputer kembali aman damai dan sejahtera malahan makin menbangun seiringan dengan saranan negara yang mahukan kemajuan dan kecemerlangan. Maka komputer itu pun kembali segar dan mekar..... dah x ada lagi masalah masa aku onkan komputer, dah x ada serangan virus dan selesema pada komputer tuh. Bukan setakat virus2 sahaja yang dibunuh, malah corrupted file yang sebelum nih seringkali muncul pun dia dah perbetulkan.
Terima kasih sejuta kali lapan puluh perpuluhan lapan setengah je yang boleh aku ucapkan kepada "Touch" entah lelaki ke pompuan aku pun x tahu. Gambar dia ada, tapi Darth Vader punya muka pulak yang dia attach, otai la katakan. Lagipun dia nih member kepada ASAP, Alliance of Security Analysis Professionals, satu kumpulan yang menggelarkan diri mereka otai pertahanan komputer. Kira diaorang nih perancang startegi perang terhadap virus2 yang nak mendajalkan komputer korang..... Thanks again!
Bila aku balik umah, same thing aku lakukan kat lappy aku. Coz khuatir ada jangkitan virus dalam selimut, then memang ada lah jawabnya. Aku pun merujuk dengan dia jugak tentang kes serangan baru nih, dan alhamdulillah lappy aku dah comel balik, bertambah cun pulak tuh..... Tak tahulah kalau aku tak berforum ngan dia, makin parah penyakit komputer2 nih, at least ada pertolongan yang ikhlas dan jujur macam nih, bukan senang nak cari skang, semua nak fulus. X dak fulus, haram nak dapat khidmat dari yang pro. Mana ada lagi orang nak buat benda2 free zaman skang nih, toilet kat KLCC pun RM2.00! hmmmm..... fikir2kanlah..... Tapi kalau aku boleh ke bagi benda or khidmat free??? Tepuk dada bunyi dap.... Tepuk dahi bunyi dip..... Tepuk tangan bunyi tap..... Tampar muka sakit..... dah, mengantuk la beb..... Tidur jangan lupa basuh kaki & gosok gigi..... nak gosok baju sekali pun bleh gak..... kang lambat pula esok nak pi keje..... Chow!!!!!

Monday, July 28, 2008

CUP CAKE w LEMON TART

Lets get the breakfast......

Semasa aku tengah makan cup cake sambil menjenguk kat luar office, ada pulak burung bertenggek tumpang hilangkan penat, sebelah tingkap office. Kalau si dia nampak aku, dah lama di terbang lari, but si dia x nampak aku le, boleh aku snap pic dia. Namanya Jijah..... hehehehe..... Tau plak jantan betina burung ni ek.....


Thursday, July 24, 2008

SETEGUK AIR, SESUAP RASA......

Sekadar ditelan dan mengisi kosong perut yang pedih,
Agar hilang lelah nafsu timbul kenyang,
Kosong air yang putih dan jernih diteguk dan dinikmati,
Agar hilang dahaga perih menggantikan peluh yang menitis,
Alhamdulillah..... Aku tetap bersyukur padamu Allah.....!

BORING DAN SI MERAH

Boring..... hari ini memang memboringkan sama sekali. Kenapa? Entah le..... dah x tahu nak wat apa..... Nak kata kerja x ada, memang tak ada! tu yang buat aku boring gilos!
Semalam janji ngan Kak Zyiene, aku bawa bekas nak letak pokok, dan dia pula bawa pokok periuk kera, yang husbandnya amik dari FRIM coz dia staff kat sana. Dari Makmal Pengkulturan Tisu..... katanya. So aku excited nak tengok pokok tu, coz katanya periuk kera jenis kecil katanya. Kecil macam mana, sukar untuk aku gambarkan dengan mata kapla aku, sebab aku x tengok lagi, sekcil gentelan tahi hidung kot..... Uiks! So aku bawalah bubble bowl yang aku beli kat Carrefour Wangsa Maju, setahun lepas.
Dengan harapan yang tinggi menggunung tapi tak sampai ke langitlah, pasal dah ada angkasawan M'sia dah sampai sana so aku ingat nak ke Marikh, x pun Neptune, ok tak?...... sampailah aku ke pejabat, tanpa rasa segan dan sedih dia dengan aura pepagi yang ceria dengan selamba musang kata x bleh pula. Coz pokok tu kena hidup dalam tanah, bukan dalam gel bulat2 tuh..... Alamak..... bekas kosong la nampaknya. But, dia cakap dia nak beli pokok lain kat pasar malam nak gantikan, aku ok je..... Asalkan bukan pokok manggis atau pokok balak, tapi kalau tanam pokok jagung or sayur petola syok gak, jangan menanam tebu dibibir dah le......
Tengah syok melayan internet, Kak Zyirene suggest letak ikan laga, coz bekas tu agak besar, aku tanpa berlengah memenatkan otak aku yang banyak benda lagi nak difikirkan termasuklah masa depan aku yang masih panjang, maka persetujuan dicapai. Dia cakap dia belikan nanti kat pasar malam, so aku setuju tanpa bicara panjang, hanya mengangguk tanda mengikut, ikut balik rumah dia x le, paham2 sndirilah..... Takkan tu pun aku nak terangkan gak.....
Waktu makan tengah hari pun tiba.....
Tiba-tiba......kat warung yang kita orang selalu melantak makan tengah hari ada pet shop rupanya...... (buat-buat terkezut, ni kan lakonan drama Matinya Abangku Sameon Tertelan Gigi Implan..... kah kah kah....!) , so aku suggest singgah lepas makan. Tanpa perancangan yang jelas, ada pula ikan laga kat situ, apa lagi selepas beberapa ketika memilih secara rawak menggunakan teori dan prinsip kecerdasan otak dan mata, maka seekor ikan laga entah jantan ke betina aku x tahu, telah dipilih, dan warnanya seperti dlam gambar ni lah.....

Jadi ikanlah ni lah yang menjadi peneman kita orang skang..... Namanya Talib.....! huhuhu..... entah mana muncul nama nih, tanyalah Kak Zyirene. Dia tahu kot ikan nih jantan..... aku agak le!

Bukan senang nak amik gambar ikan tengah berenang2 ketepian, berenang2 tanpa henti, seronok dapat umah baru kot..... hehehehe...... Talib oh Talib.

Masa beli ikan atau Talib nih, beli sekali ngan makanannya, dengan pokok tu sekali, entah le nama pokok apa, keladi kot.....

Harganya? x mahal dalam 0.48 GBP, makanannya pula 0.45 GBP dan pokok tu pula 0.16 GBP, nak tahu dalam RM brapa, korang convert le sendiri, aku dah penat convertkan tuk korang, pandai2 la korang nak wat cam ne..... tanya jiran sebelah umah Jijah tu pun ok gak..... Muahahahaha..... (GBP-Great Britain Pound Sterling)

"Talib..... berbahagialah dikau di penempatan baru mu, penempatan mu itu halal, dan sesungguhnya kamu bukanlah pendatang haram, walaupun engkau tiada kad pengenalan....."

CAYALAH TALIB! HIDUP TALIB!

Wednesday, July 23, 2008

LAVENDER & PINK

Sedap pula bau Lavender nih, sebelum nih aku x suka. Tapi glade punya ni ok pula. Harum bilik aku yang x berapa nak wangi sebelum nih..... Thanks.....
Aku dalam pink, Pinkish..... huhuhu..... ok x? ok lah dari x berbaju..... hehehehehe.....



FESTIVAL LAMAN 2008 #7












FESTIVAL LAMAN 2008 #6







FESTIVAL LAMAN 2008 #5







FESTIVAL LAMAN 2008 #4







Tuesday, July 22, 2008

SEBELUM TERLUPA









Happy Birthday to Kak Zyirene......

Aku n Kak Bada n Hana celebrate waktu rehat hari Jumaat lepas. Moga dipanjangkan umur n murah rezeki n berbahagia selalu......


FESTIVAL LAMAN 2008 #3






Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya