He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Monday, April 21, 2008

DEVIANT ART

Sometimes bila dah x de pape nak dilakukan, snap le pic yg ntah apa3....... but yang ntah apa2 tu le yang banyak memberi maksud dan makna bila ditenung dan ditatap.
then, inilah hasil yang aku perolehi, memang sesuatu yang amat aku tidak sangkakan.
all pictures captured with SAMSUNG SGH U-600,
Edited with SAMSUNG SGH U-600
"Head of Master of The Head"
Edited (Mirror/Milky)
Gambar asal



"Queen of Jupiter"
Edited (Mirror/Antique/Black & White Negative)
Gambar asal


"Miserable Cat"
Edited (Mirror/Magic Pen)
Gambar asal


"FlyonU'rBack"
Edited (Rotate/Mirror/Solarized/Milky)
Gambar asal


"Trans"
Edited (Mirror/Spotlight)
Gambar asal


"Tarantula not Twin"
Edited (Mirror/Milky/Paint)
Gambar asal tiada, gambar sebenar merupakan
model kayu semut yang dilekatkan pada cermin.


"LostCrown"
Edited (Mirror/Milky/Solarized/Paint)
Gambar asal



"LoveSpace"
Edited (Rotate/Mirror)
Gambar asal


"I Hate it"
Edited (Rotate/Milky/Stamp/Black & White)
Gambar asal



"BlackYourBoard"
Edited (Mirror/Milky/Magic Pen)
Gambar asal


"DarkInCandle"
Edited (Rotate/Milky/Mirror/Stamp)
Gambar asal

"JustColour"
Edited (Mirror/Milky/Posterized)
Gambar asal


"BiteUCute"
Edited (Mirror/Milky/Black & White Negative)
Gambar asal


"Roboteyes"
Edited (Mirror/Solarized/Glow)
Gambar asal

BELLA N SNEK MALAM

Sambil melayan cerita BELLA, TV3..... perut plak nak mulut aku menguyah.
jadila biskut tawar HWA TAI ngan LADIES CHOICE PEANUT BUTTER..... masyuk.....!!!!!

tak makan le malam nih..... kenyang or.....

HUJAN MASIH TURUN

Bila hujan masih turun, basah dan basahlah muka bumi yang disinggahinya.
Bila hujan masih turun sejuklah sang panas yang ada.
Sejuklah hati yang membara, dikala hujan menerjah.
Bukan semuanya begitu, resam dan hakikat hidup.

Nak balik keje tadi, tetiba hujan lebat, ribut ngan kilat berdentum. Bergegar hati aku mendengar dentumannya, membuatkan aku tertunggu2 untuk pulang ke rumah.....

Bila hujan masih turun, kena tunggu le sampai reda,

bila hujan sudah tidak turun, apakan jadi.....?





Friday, April 18, 2008

LANGUAGES

Anda mahu belajar banyak bahasa.....? Jom kita cuba.....

ARABIC
انهم لا الحب التي لا تظهر حبهم. مسار الحب الحقيقي ابدا لم السلس البعيد. الحب هو مألوف. الحب هو الشيطان. لا يوجد ملاك الشر ولكن الحب.
ENGLISH
They do not love that do not show their love. The course of true love never did run smooth. Love is a familiar. Love is a devil. There is no evil angel but Love.
FRENCH
Ils n'ont pas l'amour qui ne montrent pas leur amour. Le cours du véritable amour n'a jamais fait courir lisse. L'amour est un familier. L'amour est un diable. Il n'ya pas de mal, mais ange Amour.
GERMAN
Sie geben nicht die Liebe, die nicht ihre Liebe zeigen. Der Kurs von wahrer Liebe niemals glatt laufen. Die Liebe ist ein vertrautes. Love is a Devil. Es gibt keine bösen Engel, sondern Liebe.
ITALIAN
Essi non amore che non mostrano il loro amore. Il corso del vero amore non ha eseguito liscia. L'amore è un familiare. L'amore è un demonio. Non vi è alcun male angelo, ma l'Amore.
JAPANESE
彼らの愛はありません彼らの愛を示すことはありません。コースの円滑な運営の真実の愛は決してでした。恋とは、おなじみです。愛は、悪魔のです。しかし、悪の天使の愛がない。
KOREAN
그들은 그들의 사랑을 표시하지 않는 사랑하지 않아. 이 과정은 진정한 사랑이 원활하지 않은를 실행합니다. 사랑이있는 친숙한합니다. 사랑은 악마를합니다. 악한 천사가없습니다하지만 사랑합니다.
RUSSIAN
Они не любят, что не показывать свою любовь. Курс истинной любви, никогда не запускать гладко. Любовь это знакомо. Любовь это дьявол. Существует никакого зла ангел, но любви.
SPANISH
Ellos no aman, que no demuestran su amor. El curso del verdadero amor nunca lo hizo correr sin problemas. El amor es un familiar. El amor es un diablo. No hay mal ángel, pero el Amor.

Boleh baca ke? hahahaha..... aku pun menyalin je, baca ngak tau deh....!!!!!

Thursday, April 17, 2008

سموڬ سڬالاڽ ڤستي

محمد ازوان بن غزالي نام ڤنوهكو، دلاهيركن تڠڬل ٣١ اوكتوبر ١٩٨٢. فريده إبراهيم نام ايبوكو، غزالي يوسف نام ايهكو. دايذينكن الله اكو ممڤوڽاءي كلوارڬ يڠ بسر، توجوه براديق سمواڽ. سيتي نور ذاليدا يڠ كتوا، سيتي نور فرزليني يڠ ڤنولوڠ، اكو يڠ ستروسڽ، محمد فااز يڠ كمودين، سيتي نور فاتحة يڠ مڠيكوتي، سيتي نور ديان أفيقه يڠ مندهولوي يڠ تراخير، محمد اليف أشرف. اڤ يڠ اد ڤد اكو؟ هاڽ الله يڠ تاهو. اڤ يڠ ايستيميوا اد ڤدكو؟ الله جوا يڠ تله منتڤكنڽ. اكو بهاڬيا، دري دهولو هيڠڬله كيني، والاو برجاوهن دري كلوارڬ يڠ امت كو كاسيهي دان چينتاي. الله جوا يڠ ترأتس، تياد دوا اتاو تيڬ ملاءينكن دي. شكور كو ڤدمو تق ڤرنه ترلڤس. كايماننكو تتڤ ڤدمو، موڬ اياڽ كوكوه دان اوتوه والاو ماس برلالو. كو هارڤكن جوا سإيسي همبامو يڠ برنام اسلام، تتڤ برڤايوڠ ڤدمو، والاو سڬتير مان اوجين منداتڠ. اوجي-اوجين دان دوڬ-دوڬان ايت هديه دريمو اونتوق همبامو يڠ دكاسيهي. موڬ اياڽ مڠهمبوركن چينتا ڤدمو دري همبا-همبامو يڠ هينا اين. كاسيهيله ايبوكو، ايهكو سباڬايمان مريك مڠاسيحيكو د وقتو كچيل. ليندوڠيله مريك دري بالا بنچان. ليمڤهكنله كسنڠن دان رحمة ڤد مريك بردوا. نأوڠاله اديق دان كاكقكو دڠن تدوهن رحمة دان رستومو. هيندريله مريك دري سڬالا يڠ موڠكر. اوه توهن كو يڠ مها اسا، اكو برموهون ليندوڠيله هاتيكو دري بنچان دنيا يڠ مموكاو. تيدق سڠڬوڤ اكو مڠهادڤيڽ تنڤا هدايه دان ڤندوانمو. جاوه منيدقكن اونتوق كو ك نراكمو، تاڤي اڤاكن دايكو اونتوق مڠهمڤيري ايندهڽ شرڬمو. دمڤيڠيله هاتيكو دڠن راس شكور. موڬ اخيرڽ كو ترسوڠكور د ڤينتورحمةمو. ليڠكاريله كلوارڬاكو د كالڠن مريك يڠ برونتوڠ. سموڬ سڬالاڽ ڤستي.

CINTAILAH TULISAN JAWI.....!!!!!

ڤنتون بوات صحابة

خاص بوات كق وا، كق اتا، كق عنا & برو هافيسذال

مڠينتاي كجورا دمالم هاري
يهاڽ كليهاتن منجلڠ ڤاڬيتر
يماكاسيه صحابة كران ممهمي
سڬالا كلمهن ديريكو اين

سوارا سي ڤوڠڬوق مندايو-دايو
مموجا بولن تق ڤرنه جمو
بيار د دنيا كوهيمڤون ريندو
د اخيرة سان كوڤوهون برتمو

انق هاروان ماتي ترڤراڠكڤ
جاڠن كلي دكاتاكن سڤت
ڤدمو صحابة داكو برهارڤ
د سودوت هاتيمو نامكو ترڤاهت

يڠ ميره ايت دكاتاكن ساڬ
يڠ اينده ايت دكاتاكن بهاس
باڬايمانا اخيرڽ ڤرساهابتن كيت؟
ممڤوكه مرونتون هيڠڬ ك شرڬ؟

ملريت سڽوم مانيس د بيبيرمو
هيلڠله دوك ترڤانچر ريندو
كو اوكير ناممو د داسر قلبو
اخوه فيلله منجادي دمباكو

اينده سوڠڬوه بوڠا دتامن
دسوسون اورڠ بوات جمبڠنا
يڠين كوسيلم هاتيمو تمن
بڬيتو سوكرڽ منچاري جواڤن

مرنوڠ لاڠيت د كالا سنجا
مڠهارڤ فاجر اكن منجيلم
ڤدمو توهن كوڤنجتكن دعا
ڤرساهابتن اين سوبور سلاماڽ


Cintailah Tulisan JAWI.....!!!!!

BUIH & AIS ITU.....


Hidup itu dikatakan ibarat buih di lautan yang luas terbentang,
dilambung ombak yang menghentam ibarat tanpa haluan.....
tapi bukankah hidup kita ada haluan dan ianya sudah pun ditetapkan.....?

Hidup itu juga boleh dikatakan ibarat ais terapung di permukaan air,
ditolak dan terdampai di mana saja yang ditujukan.....
tapi bukankah hidup kita ada tujuan dan ianya sudah kita tetapkan.....?

tapi kalau pekena teh tarik yang berbuih tak hengat punya, x pun nescafe ais memang lega hidup, mana taknya hilang rasa tekak yang tengah haus dan dahaga.....

minumlah sepuas-puasnya.....

FLY HiGH.....

1
2
3


JALAN JALAN PI KENDURI








Tuesday, April 15, 2008

Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya