He who has a thousand friends has not a friend to spare,And he who has one enemy will meet him everywhere.

Ali ibn-Abi-Talib (602 AD - 661 AD), A Hundred Sayings

Wednesday, February 23, 2011

29 CHE-RI-TA

29 cerita aku....

1. Mengikut firasat dan penjelasan, aku x suka dengan Matematik, tapi aku tetap jadi seorang engineer. X suka x semestinya x bleh buat kan?

2. Alah pada susu segar (Lactose Intolerance) tapi aku tetap minum pasal best!, alah pada Udang dan daging Kambing, rugi beb kalau x makan!

3. Handphone pertama, Nokia 3310 beli masa tahun pertama kat U tahun 2000, bangga beb dapat main game snake!

4. Suka makan cepat! (diperakui) Meh sapa nak bertanding makan ngan aku!

5. Mat jiwang. Dalam hati ada taman. Sensitif. Tengok cite sedih nangis. Dengar cite yang menyedihkan nak nangis. Tengok orang nangis aku plak lebih2 nangis..... Adusss! Muka ganas!

6. Tak suka minum air kosong, melainkan air tu air sejuk berais!

7. Tak pernah jumpa Doktor Gigi semenjak umur 12 tahun sampai skang dah nak masuk 29. Tapi gigiku tetap berseri dan cantik, x yah nak pakai besi pon.... Alhamdulillah.....

8. Bab tidur..... aku bleh tido masa tgh panas, bleh tido tanpa lampu ditutup, bleh tido walau bising, bleh tido walaupun ada bom meletup.... tido mati beb.....

9. I love fruits.... bagi je buah pape aku mmg suka, termasuk buah hati.......

10. Never Smoke and never think to try.....

11. Dah 3 kali hilang IC..... pelupa n cuai. Wallet hilang, hmmmm x yah cakap le.....

12. Ada 7 biji bantal atas katil, tapi bila bangun tidor semua bantal kat bawah katil.....

13. Obses ngan huruf Q, tapi bukan Que Haidar

14. Pernah accident kerana asyik sms, tapi bleh pulak aku salahkan akak yang aku langgar tu.... damn jahat sungguh!

15. Kalau dah suka ngan satu lagu, atau cerita/filem, sejuta liun kali dengar/tengok pun x pe. Siap hafal skrip! gila ke hapa?

16. Alat muzik aku paling suka, piono even aku x pandai main piano. Bila dengar instrumental piano, aku beranganlah jap, kononnya aku yang main piano.....

17. Aku suka makan coklat dan juga biskut kacang, but satu je bila melekat kat gigi dan teksturnya yang memekatkan dan menghauskan, menyebabkan perasaan yang tidak selesa yang membuatkan aku x suka, tapi tetap makan dan makan.

18. Mudah terpengaruh dan percaya cakap orang, tapi bukan tentang MLM..... I hate MLM!

19. Pelupa! damn..... nak kata makan semut, x de la pulak, Short term memory? May be..... Memory Ikan Emas!

20. Music! Yes! X bleh nak lekang ngan aku punya Hang Phone - sampai hang pasal bnyk lagu. huhuhuhu..... Kesian Samsung Jet aku, dah x jet dah..... so skang baru tukar Samsung Galaxy Tab, yes..... lagi bnyk lagu bleh masuk!

21. Suka senyum but tak suka ditenung, menggelabah! Damn, pemalu? X jugak.

22. Aku suka mengemas bilik, biar le kemas dan selesa, tapi satu je aku malas nak buat bila bab2 kemas bilik..... kemas dan tukar cadar! Urgh......

23. Antara cita-cita aku dulu: Polis, Doktor, Doktor Gigi, Peguam, Saintis, Angkasawan!, Novelis, Penyanyi?, Pelakon?, Pemuzik?, Penulis Skrip, Pensyarah, Pembaca Berita, Petani Moden, Juruterbang, Pramugara, Perekacipta, Pemilik Restoran, Chef..... hmmmm.... ada lagi, setiap hari bertukar..... kalau jadi Kamen Rider kan best..... BERTUKAR!

24. Pernah tak drive kete or motor or ketepi or kapal selam ke, plan nak ke tempat lain, tetiba ko sampai ke tempat lain? Magik kan? Berangan bnyak sangat nih! Sebagai contoh nak ke KLCC tapi tetiba ko sampai ke LCCT. Nama lebih kurang je tu.....

25. Shopping? hmmm..... kalau aku banyak duit mmg hari2 nak beli itu ini, bagi memuaskan hati. Tapi aku tetap beli walau x ada duit..... bahaya nih!

26. Suka membuat kerja yang kemas, kalau dah siap taip, tetiba ada salah eja satu huruf je, aku print balik. Tetiba nampak senget skit, aku print balik. Tetiba ada dot skit pun, aku print balik. Tetiba print terkecik ke terbesar ke, aku print balik. Tak pe, bukan kertas aku beli..... hahaha..... Membazir kan? Ish Ish Ish.....

27. Pernah dikejar ngan lembu masa kat kampung, ntah apa salah aku, lintang pukang aku lari, sambil dilihat abah. Abah gelak je..... Pernah dikejar anjing, ntah apa salah aku, tapi nasib baik aku naik motor masa tu..... Pernah dikejar angsa, ntah apa jugak la salah aku, nasib baik angsa x menyudu ke bahagian yang x sepatutnya..... Pernah dikejar perasaan bersalah even aku x salah..... Hmmmmm......

28. Pernah jatuh pokok, pokok buah Kundang kat umah arwah nenek, dahan pokok dengki ngan aku, sengaja mematahkan dirinya, maka jatuhlah aku. Pernah terjatuh dari pokok rambutan kat kampung, akibat disengat lebah..... arwah nenek la jugak hero menyelamatkan aku. Pernah jatuh ke dalam sawah kat kampung, menggelabah naik, takut ada lintah, damn.... ada jugak 2 ekor hinggap. Pernah jatuh kat waterfall, konon nak buat aksi luar biasa, adess..... bengkak kepala aku. Pernah jatuh tangga, kat U dulu, control dan terus berlari supaya org x nampak muka aku. Pernah jatuh akibat lantai licin..... hmmmm..... ada lagi yang aku belum jatuh, apa ek?

29. Tahun ni aku dah masuk 29, next year dah 30! Rasa macam x matang lagi, masih budak2 perangainya..... Berdebar dan sungguh mendebarkan. Harap2 semuanya berjalan lancar dan aku akan mencapai apa yang aku mahu! Cayalah!

No comments:

Pray that your loneliness may spur you into finding something to live for, great enough to die for.

Dag Hammarskjold (1905 - 1961)
You love the world very dearly. If you did not love the world, you would not mention it so much. It is always the purchaser who first disparages what he wants to buy. If you wre done with the world, you would not mention it either for good or evil. As it is, you keep mentioning it because, as the proverb says whoever loves a thing mentions it frequently.

Rabi'a al-Adawiyya